13 Kasım 2014 Perşembe

Mevsim Balıkları

Balık sezonun açılması ile tezgahlarda çeşit çeşit balıklar satılmaya başladı. Yaz aylarında balık yemek için genelde çiftlik balıkları tercih edilirdi. Özellikle çipura ve levrek gibi balıklar hem lezzetli olmasından dolayı hem de yılın her ayı taze bulabildiğimiz için en çok tercih ettiğimiz balıklardandır.

Eylül ayının başından nisan ayının ortasına kadar avlanma yasağı bulunmadığından hemen her çeşit balığı sofralarımızda bulabiliyoruz. 

Özellikle hamsi ve sardalya gibi balıkların bol olması dar gelirli vatandaşların da yüzünü güldürmekle birlikte zaman zaman fiyatlardaki dalgalanmalar öyle bir hale geliyor ki en ucuz diye bildiğimiz bu türlerin kilosu 15 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Mevsim balığı hamsi
Hamsi Balığı
Çok değil bundan 15 yıl öncesine kadar istanbul palamutu da çok boldu. Ancak son yıllarda balıkların büyümesine fırsat vermeden yasak avlanmalar, yanlış metotlar sebebiyle balıkların farklı kıyılara göç etmesi gibi sebeplerle yakalanan palamut miktarı ciddi oranda azaldı. Bunun sonucu olarak fiyatlarda da artış yaşanıyor.
Somon Balığı
Somon Balığı





Tabii ki mevsim balıkları haricinde üretim balıklarından alabalık da çok tercih edilen balıklar arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklar için besleyici olmasının yanında kılçıksız olmasından dolayı çok tercih edilir.




Alabalık ile aynı familyadan olan somon balığı ise ülkemize Norveç'ten ithal edilmektedir. Norveç'teki balık çiftliklerinde üretilen somon balığı taşıdığı omega-3 yağ asitleri sebebiyle balıklar arasında en besleyici olması ayrıca kılçıksız ve de lezzetli olmasından dolayı çok tercih edilir. Balık yeme çağına gelen çocuklar için bu yüzden çok tercih edilen somon balığı pişirilmesi açısından da pratik bir balıktır. Somon balığı tarifleri için Tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder